Me punya husband yang beria sangat nak makan mille crepe ni lepas tengok rancangan masak-masak kat astro. Jadi, hari Sabtu lepas kami pun pergi la beli bahan-bahan. Petang Ahad baru buat.
Me tak kuasa nak buat base. Cuaca panas, badan rasa letih yang amat. So, cakap kat husband 'Kita takyah buat base la ye'. Dia pun okay je la kan. Jimat masa, tak payah buat kek span. Heheheh.
Bahan-bahan:
- Tepung kek (tepung naik sendiri) - 140 gram
- Tepung jagung - 20 gram
- Gula castor - 80 gram (boleh blend gula pasir sampai jadi gula halus)
- Susu segar - 500 ml
- Butter - 30 gram
- Telur - 2 biji
- Secubit garam
- Esen vanilla - 1 sudu teh
- Cairkan butter. Pastikan tidak hangus dan biarkan sejuk.
- Masukkan semua bahan ke dalam blender.
- Tambahkan butter yang telah dicairkan ke dalam blender.
- Kisar sehingga adunan sebati. (boleh tapiskan adunan jika adunan berketul)
- Simpan adunan di dalam peti sejuk selama 30 minit. (tutup mangkuk adunan)
- Gunakan kuali non-stick. Sapu sedikit minyak sebelum tuang adunan.
- Goreng crepe satu persatu sehingga adunan habis. (goreng ke? boleh kot guna istilah ni. :D)
Untuk filling, husband me teringin nak campur durian.
Mula-mula nak buat cream custard + isi durian.. Tapi sebab nak cepat, krim putar je la.. Heheheh. So, me guna krim putar ditambah dengan isi durian je. Me guna dairy whipping cream, whip guna mixer sampai jadi krim.
Susun selang-seli; crepe - filling - crepe - filling...
Masuk fridge kejap, hidang...
[ Mille crepe chomel ni disusun oleh suami yg hensem. :) ]
--------------------
*** Lain kali me bagi resepi nak buat vanilla cream custard okay.
No comments:
Post a Comment
•♥•♥•♥•♥•♥• Thank You •♥•♥•♥•♥•♥•