Monday 14 January 2013

♥03 Resepi: Crackers Cheese Cake.

Dah banyak kali me buat crackers cheese cake ni. Resepinya sangat simple. Gerenti jadi punya la.. ..

Idea asal nak buat kek ni sebab tengok kat blog kawan me, LadySueRauf.

Me buat base supaya senang nak kuarkan dr bekas & lagi kukuh gitu.. :)

Bahan-bahan:

Base
  • 80g - 100g biskut
  • 50g butter - cairkan

Cheese cake
  • 250g cream cheese
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 2 bungkus biskut cheese (salted)
  • Susu segar

Cara-caranya:
  1. Me guna loyang springform. Senang nak keluarkan kek nanti.
  2. Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk.
  3. Tuang butter ke dalam biskut dan kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan tekan-tekan hingga padat. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30min - 1jam.
  4. Pukul cream cheese dengan susu pekat manis sehingga sebati (selalunya me tak guna semua susu pekat tu sbb kami tak suka manis).
  5. Tambahkan sedikit susu segar (dalam 4-5 sudu besar, tapi jgn smp adunan tu cair sangat)
  6. Celupkan biskut ke dalam susu dan susun dalam loyang yang dah ada base tadi.
  7. Kemudian tuangkan adunan cheese.
  8. Buat selang-seli (bikut-cheese-biskut-cheese-biskut-cheese) hingga semua adunan tadi habis.
  9. Simpan dalam peti sejuk hingga cheese tu mengeras.
  10. Makan dengan seronoknya.







--------------------
*** Sedap dimakan ketika sejuk. Nak tabur oreo kat atas pun boleh.

No comments:

Post a Comment

•♥•♥•♥•♥•♥• Thank You •♥•♥•♥•♥•♥•