Caramel:
- 100g Gula
Crème:
- 250ml Susu
- 250ml Krim
- 1 tsp Esen Vanilla
- 3 biji Telur
- 2 biji Telur (kuning telur sahaja)
- 60g Gula
Cara-caranya:
- Panaskan oven 140°C.
- Untuk caramel, cairkan gula sehingga perang.
- Masukkan caramel ke dalam bekas dan biarkan sejuk.
- Untuk crème, pukul telur, kuning telur dan gula.
- Panaskan sedikit campuran susu dan krim. Masukkan esen vanilla. Campurkan adunan ni dengan telur tadi sambil kacau perlahan.
- Tuang adunan dalam bekas caramel. Bakar dengan menggunakan kaedah bain-marie dengan menggunakan air panas (tuang air panas sehingga separuh bekas adunan).
- Bakar dalam oven dengan suhu 140°C selama 20-30 minit / sehingga masak. Kemudian sejukkan dalam fridge.
Bain-marie : Gunakan air panas.
Crème Caramel
--------------------
*** Sumber gambar adalah dari Google kerana tiada gambar diambil ketika kejadian.
2 comments:
tq weh share ni...aku asek buat tak jadi ja...sekali jadi, lupa resepi hahaha
dah cuba belum..?
Post a Comment
•♥•♥•♥•♥•♥• Thank You •♥•♥•♥•♥•♥•